Korv

Gården erbjuder en hel del olika korvar. Från de traditionella grillkorvarna till mer specialare som Bratwurst, Salsiccia och lufttorkad Salami för att nämna några.

Det finns bara en mindre del kött på varje djur som just är korvkött så ser verkligheten ut. Och här skjuts bara ett visst antal djur per år också givetvis.

Korvförsäljningen har sedan butiken öppnade ökat markant.
Nu finns det ingen möjlighet längre att ha det sortiment som ni kunder efterfrågar utan att köpa in extra kött för att göra korv så det räcker över hela säsongen. Än mindre att göra och hålla sortimentet över hela året.

Detta har varit en svår akilleshäl.
Givetvis vill man serva med det kunderna vill ha men också hålla hårt i att sortimentet ska bygga på de råvaror som kommer från gården.
Insikten om att mängd och sortiment behöver ökas om gårdens butik ska kunna leva vidare över hela året har funnits ett bra tag. Därifrån till att göra slag i saken har dock tagit tid.

Men nu har beslutet alltså tagits att om det finns att tillgå råvara som kan tänkas användas så köper vi nu in extra korvkött till den produktionen. Detta står också angivet på etiketterna så alla vet.

Vi vänder oss också till olika korvhantverkare under olika tider på säsongen. Detta för att varje tillverkare har sina specialiteter och vi vill att det ska vara en variation i sortimentet under året för er kunder. Givetvis spelar även de olika högtiderna in och speglar ju sortimentet i sig.

Här listas lite av det sortiment som ni kunder kan hitta i butiken.
Glöm dock som sagt inte att säsong och tillgång på råvara spelar roll så hela sortimentet finns inte alltid.

Nytt sedan ett tag tillbaka är att många av produkterna nu görs UTAN E 250 NITRIT. Flera av korvarna har inga som helst tillsatser och innehåller även så bra salt som möjligt.

Följande fyra sorter benämns viltkorv då vi har sett ett gott resultat med fin struktur när dovhjort- och vildsvinskött blandas på ett visst vis sinns emellan. Till dessa används ett recept som delas med Riksdagsmannagården.

  • Viltgrillkorv – tjock korv med hög kötthalt, mycket omtyckt. Även med olika smaker som ost/chili, ost/bacon görs ibland.
  • Viltwienerkorv – en smal korv som är stor favorit både hos barn och vuxna. Görs ibland i olika smaker precis som grillkorven.
  • Viltprinskorv – en favorit året om. Finns oftast mest av till jul och påsk.
  • Viltmedvurst – en variant av falukorv
  • Hjortsalami – smakerna naturell, vitlök och chili. En suverän och beroendeframkallande korv som inte går att vara utan. Perfekt som pålägg, till buffe eller tilltugg.
  • Hjortkabanoss – kan stekas eller grillas på svag värme eller ätas kallskuren som det perfekta tilltugget, till buffé eller pålägg.
  • Hjort isterband – Gammeldags torkade eller mer traditionell likt grillkorv beroende på vilken tillverkare vi väljer. Oavsett en stor favorit och innehållet kan variera från kokt potatis till ris eller korngryn.
  • Salsiccia – Mycket hög kötthalt. Kan finnas med hjort- eller vildsvinskött och görs med olika smaksättningar och utan tillsatser.
  • Bratwurst – Upp till 90% kötthalt. Kan finnas med hjort- eller vildsvinskött och görs utan tillsatser.

De rökta korvarna är varmrökta på ett riktigt och traditionellt sätt. Salamin är lufttorkad under flera veckor för att ge den rätta karaktären. Alla korvar innehåller även fläskkött för att vara saftiga.

Viktigt! Salsiccia, bratwurst och isterband ska stekas eller grillas först snabbt så de får färg. Sedan på låg värme och inte speciellt länge. Dock till 70-72 grader. Går även utmärkt att tillreda i ugn. Då får man en perfekt, köttig men samtidigt saftig och smakrik korv.